Home   Achtergrond   Testen   Testversies   Modules  


Wat is dit voor een module?

Je bent waarschijnlijk op deze pagina beland omdat je interesse hebt in SDR-Software, Radiosoftware, bedieningsinterfaces of een programma dat gebruikt wordt bij het ontvangen van radiosignalen.
Om als radio-ontvanger te dienen kan men een simpele USB DVB-T stick gebruiken, maar ook een wat meer gecompliceerde unit. Veel nieuwe radio-enthousiastelingen zijn tegenwoordig dan ook vaak begonnen met een Windowscomputer en die goedkope zogenaamde RTL-USB stick.
Dat is dan ook een prima optie, want met een simpel draadje als antenne ontvang je al snel signalen op bijvoorbeeld de FM omroepband. De stappen daarna gaan steeds verder, want je wilt steeds meer ontvangen en dat kan ook heel goed...
Maar deze informatie gaat dus over het bedienen van die software... en hoe zo'n RTL-USB DVB-T stick nou eigenlijk werkt, dat staat dan weer elders beschreven.
 

Een opmerking vooraf

Op voorhand merk ik op dat ik de broncodes voor geen enkele module vrij ga gegeven.
Wel kan ik eventueel en bij voldoende belangstelling, deze encodermodules doorleveren en het betreft dan wel voorgeprogrammeerde en gemonteerde modules met opsteekprint en eventueel de knoppen.
 

Hoe kan je eigenlijk afstemmen met knoppen..?

Afstemmen met een draaiknop is toch wel de eerste handige basisfunctie die je mag verwachten en intuitief is dat ook veel handiger dan het scrollen met een (omgebouwde) muis of het herhaaldelijk drukken op toetsen.
Het emuleren (nadoen of naspelen) van de scrollknop van een muis heb ik al vaak gezien, dit principe wordt ook gebruikt bij verschillende afstemknoppen die worden aangeboden op internet en in webwinkels. Ik heb er jaren geleden ook eens een item over geschreven en het principe ook heel lang toegepast. Deze bediening is herkenbaar aan dat binnen het gebruikte SDR programma het spectrum of de waterval altijd de focus moet hebben en eventueel ook een te bedienen of te regelen functie. Dat betekent dus dat de muiscursor daar altijd op moet blijven staan en even terugzetten of iets anders aanklikken is niet handig.
 
Eigenlijk wilde ik wel van die muis-emulatie af en proberen of ik niet een wat directere bediening kon maken, met als eerste en belangrijkste toepassing natuurlijk weer die afstemfunctie. Een tweede handige functie zou voor mij dan de volumefunctie worden, gewoon... omdat we ook dat nou eenmaal zo gewend zijn.
Beide functies had ik destijds al in mijn eerste en niet al te gecompliceerde maar toch functionele bedieningsunit opgenomen, voor gebruik bij mijn SDR-Sharp radioavonturen. Deze unit had maar 1 encoder (draaiknop) en de eerstelaagsfunctie werd gebruikt voor afstemming. Na het indrukken van de encoderknop kwam de de tweedelaagsfunctie voor de dag: de volumeregeling! Pas later heb ik die volumeregeling weer ingewisseld voor een snellere afstemming en dat was voor de toepassing bij HDSDR (al doende ontdek je namelijk steeds meer toepassingen en functies).
En dat werd meteen ook een start van de ontwikkeling waar deze informatie verder over gaat.
 

Kan je eens meedenken..? (die vraag werd mij eens gesteld..)

Uit de groep van gebruikers met een (visuele) handicap kwam er een opmerking over het bedienen van de radiosoftware met een muis en een beeldscherm, iets dat ook voor die groep nogal een probleem is. Door fysieke knoppen en schakelaars toe te voegen en gebruik te maken van zogenaamde 'hotkeys', is men bij radiosoftware veel minder afhankelijk van een computerscherm. Ook zijn er, ten opzichte van de bediening met muis en toetsenbord, aanzienlijk minder motoriek- en coordinatieproblemen. De knoppen vervangen dus het zoeken naar toetsen of toetscombinaties en gevoelsmatig werkt de knopbediening dan ook erg direct.
 

testmodel
onderzijde met connectorstrips
 
compleet
.. met kleine bedieningsknoppen
 
model
.. met kleurknoppen en acryl behuizing
 
staand
.. met flexibele Dupont verlengkabeltjes
 
 

Zijn er nog meer manieren van radioluisteren..?

Wie nog niet zoveel ervaring heeft met ontvangers en software,
of wie geen plaats heeft voor antennes,
of wie geen idee heeft waar hij of zij aan begint en eerst eens wat wil testen,
of wie gewoon eens wil luisteren naar de radio-ontvangst in een andere plaats of in een ander land..,
.. die kan ook 'radio-via-internet' gebruiken en dus webbased luisteren.
 
Het handige hiervan is, dat al het benodigde materiaal al aan de ontvangerkant staat, dus bij een andere aanbieder op locatie. Alles is daar voorbereid, aangesloten, opgestart, ingesteld en verbonden met de antenne(s)... zelfs gekoppeld aan een actieve internetverbinding. Als luisteraar hoef je dan, als je zelf ook op internet bent aangesloten, de internetsite van het ontvangststation alleen nog maar op te zoeken. Dat kan met elke recente laptop, computer, tablet of smartphone. Radio-ontvangst wordt op die manier wel heel erg gemakkelijk!
 
Voor het ontvangen van die radiosignalen via internet worden hoofdzakelijk twee soorten radio-ontvangers gebruikt: WebSDR en KiwiSDR.
En wat nu helemaal leuk is... voor de bediening in huis, op een computer of laptop, zijn de door mij ontwikkelde modules nu ook te gebruiken. Alleen -en dat is begrijpelijk- de reactietijd is veel en veel trager (delay) vanwege de aansturing van elke functie over het Internet.
 

Gaat het werken..? Jazeker, het gaat werken..!

Mijn unit moest ook handig zijn bij het ontvangen van broadcast radiouitzendingen en VHF spraak, maar liefst ook bij HF spraak en luchtvaartcommunicatie. Hij zou ook aanvullend moeten kunnen werken, naast de bestaande afstemknop die ik al eerder had gemaakt en de vorm van een omgebouwde muis-emulatie-zwengelknop heeft. Daarom heb ik gekozen voor kleine en universele units, die via USB aangesloten kunnen worden op de computer. De voorgeprogrammeerde Arduino doet dan al het werk en zorgt voor een juiste aansturing. Met gebruikmaking van een USB-hub kunnen meerdere units gemakkelijk worden gecombineerd en de USB norm laat maximaal 127 apparaten toe, dus we kunnen nog wel 'even' voort...
 
En toen kwam mijn buurman plotseling met zijn iets andere manier van radiohobby beoefenen: "Mo'j es effen luuster'n, ik vind dat wel mooi, moar dan wel a'k daor ok met op piraten kan afstemmen..." (dialectuitspraak...). Omdat ik een bediening met mijn en zijn eisen niet kon vinden, heb ik er zelf maar wat op gevonden en zoiets ontworpen..! Dat betekende meteen ook: nog meer functies...!
 
Het HDSDR programma is erg goed in het bedienen met het toetsenbord en door het combinatie van meedere van deze op een Arduino gebaseerde bedieningsunits werkt het helemaal uit de kunst. Dus... op piraten afstemmen... dat kan de buurman er nu ook mee! Het is dus niet 'omdat het moet', maar gewoon... 'omdat het kan!' en zo werd het uiteindelijk...
 
mijn SDR Controller!


Home     Achtergrond     Testen     Testversies     Modules