• "Scannerplug-in, Frequentiespectrum, Frequentielijst"
  • "Waterval, Audiospectrum, IF-filter, Audiofilter"

NIEUW !

Voor de bediening van SDR Radio, en in het speciaal HDSDR, de WebSDR en de KiwiSDR interfaces, heb ik bedieningsunits ontworpen; de zogenaamde SDR-Controllers.

SDR controllers

Voor elke soort ontvangstsoftware is het fysiek dezelfde module, maar inwendig heeft hij een andere besturing (op basis van een Arduino module).

SDR controllers

Er is ook een beperkte bediening voor SDR-Sharp, maar die werkt alleen nog in combinatie met de Accessibility Plugin (lees hieronder verder..).

LET OP !

Deze site gaat ook over SDR-Sharp (Airspy) in de versies 1732 en ouder.
Dit programma is sinds een paar jaar continue aan veranderingen in structuur en opbouw onderhevig en daardoor werken veel plugins niet, of niet goed meer. Dat geldt helaas ook voor de Frequency Manager, Frequency Scanner en Accessibility Plugin, waar de door mij gebruikte variant ook afhankelijk van is. Op SDR-Sharp met versies van 1700 tot en met 1732 is het nog een beetje werkbaar (met spontane vastlopers bij lang gebruik en bevriezend beeld bij afsluiten), maar bij nieuwere of de nieuwste versies wordt dat alleen nog maar erger. Ook is de compatibiliteit bij gebruik van een Ryzen processor een probleem: soms start het programma niet eens meer op! SDR-Sharp dus niet meer het stabiele programma dat het vroeger ooit eens was en hierbij blijkt ook: niet elke wijziging is een verbetering. Men vindt dat er niks aan de hand is en dat het programma wel stabiel is, maar de praktijk bewijst het tegendeel... en dat betekent ook dat ik ben overgestapt naar alternatieven. Op mijn SDR-Controllers site staat hier meer informatie over.
 
Er zijn dus nu veel uitbreidingsmodules (plugins) die in de nieuwe versie van SDR-Sharp (Airspy) niet meer werken en daarom is het ook NIET HANDIG om het programma met de 'Community Package with Plugins' van Rodrigo Pérez te installeren. Deze coctail van plugins wordt op allerlei manieren gepromoot, maar de gebruiker zit dan tegelijk al met niet compatibele plugins van derden opgescheept. Deze zorgen er op hun beurt weer voor dat het geheel niet stabiel werkt.

Introductie

Om het gebruik van de RTL-USB stick in combinatie met SDR radiosoftware nog weer een 'boost' te geven, heb ik op deze site wat tips geplaatst voor een snelle start.
 
Wie deze site weet te vinden heeft vaak ook al wel eens ergens informatie opgedaan over de RTL-USB DVB-T stick of over die SDR software, maar wil, kan of durft er vaak nog niet mee beginnen. Deze site is mogelijk een steuntje in de rug om dat maar snel wel te gaan doen!
Op internet wordt hier inmiddels ook genoeg over geschreven, maar welke informatie is betrouwbaar..? Er worden op internet ook veel problemen gemeld over het installeren van de juiste driver, want dat geeft ook nog wel eens problemen. Daarom staat hier ook een beschrijving van mijn installatie, zoals ik die al op veel Windowscomputers (XP, Vista, W7, W8, W8.1, W10, W11) heb uitgetest in de admin-mode. Hoewel het bekend is dat hoe langer hoe meer diensten 'digitaal' gaan, zodat er niet gemakkelijk meer meegeluisterd kan worden (zoals bijvoorbeeld bij de politie), moet dat ook wel een extra stimulans zijn voor een snelle start, juist nu het nog kan!

JOTA gebruik bij de Scouting

Met elk jaar oktober weer een JOTA evenement in het vooruitzicht, kunnen enkele oude computers worden opgelapt en voorzien van een RTL-USB DVB-T stick en de SDR software. Antennes zijn daarbij ook nog eens eenvoudig zelf te maken en direct te testen op deze ontvangers. Het gebruik van de software ziet er ook nog eens erg professioneel uit en bijna elke Windowscomputer kan hier wel voor gebruikt worden. Maak je gebruik van een zelfgemaakte antenne, test die dan zelf en behaal direct resultaat! Met een bandplan ernaast en een lijstje erbij, waarop wat frequenties staan die bijna direct resultaat geven, is een snelle start al gauw gemaakt. Internet is tijdens de ontvangst niet direct nodig en een goed resultaat wordt gegarandeerd. In ieder geval geldt dat tijdens het JOTA weekend ook zeker voor de 2-Meterband en het hele jaar door voor de civiele luchtvaartband. Mochten er nog PMR portofoons gebruikt worden voor experimenten of spellen, dan zijn die ook prima te beluisteren of af te luisteren. FM omroepstations zijn natuurlijk altijd al beluisterbaar, maar daarvoor is de JOTA niet direct in het leven geroepen.
 

SDR stick SDR stick SDR stick SDR stick SDR stick SDR stick

Wat hebben we nodig

= De gebruikte hardware bestaat uit een RTL-USB DVB-T stick die is uitgerust met de RTL2832 chipset.
= De gebruikte software kan HDSDR zijn of een ander programma.
= De antenne, kabels en stekkers: die worden beschreven in een apart hoofdstuk.
 

Oude versies van SDR plugins en het SDR-Sharp programma

SDR-Sharp is gebaseerd op en geprogrammeerd in Visual Studio van Microsoft en daar wordt wel eens een nieuwe versie van uitgebracht. De makers van SDR-Sharp maken hier gretig gebruik van, zodat de eerder ontwikkelde plug-ins van derden zomaar en onaangekondigd onbruikbaar worden. Dit is goed te merken nadat er een Windows update is gedaan, waarbij ook updates van .NET meegenomen worden.
Dat niet altijd compatibel zijn, uit zich in het regelmatig vastlopen van de SDR-Sharp software en is ook goed merkbaar bij het afsluiten van het programma zelf. Als deze Plug-Ins niet aangepast of herschreven worden is het dus beter om ze niet meer te gebruiken. Soms helpt het om de volgorde te wijzigen of een bepaalde Plug-In uit te zetten.

Een voorbeeld.. (oude versie van SDR-Sharp)


eibergen
 

Tijdens de (in 2016 opgeheven) Twenteronde kon prima meegeluisterd worden.

nog een voorbeeld.. (oude versie van SDR-Sharp)


noaa
 

Het ontvangen van NOAA satellieten gaat ook erg goed. In bovenstaand geval betreft het de NOAA 18 i.c.m de beschreven zelfbouwantenne en de SDR# software. De opnamemodule in SDR# heeft het audiosignaal opgenomen als MP3 en zo kon het resultaat achteraf gebruikt worden en omgezet naar zichtbaar beeld. Tijdens dit screenshot liep de audio-opname nog steeds (al 39 seconden), maar door het Doppler Effect was de afstemming al wel wat verschoven. Voorafgaand aan dit screenshot is vooraf eerst nog de Scanner Plug-In gebruikt op de Luchtvaartband, de scan is daarna handmatig gestopt en daarom staat deze Plug-In keuze nog open. Via de voorkeuzelijst is daarna gekozen voor X- WEFAX en NOAA18

..en nog een voorbeeld (oude versie van SDR-Sharp).


stdh
 

Het screenshot hierboven is gemaakt tijdens het meeluisteren met een conversatie in de Stedendriehoek Ronde, op de Repeater van Apeldoorn (145.725MHz). Deze repeater staat op bijna 25 KM afstand en werkt met CTCSS toon 77.0 Hz. De bandbreedte van de audioweergave heb ik beperkt tot 3KHz. Zo hoorde ik nog net een staartje van de conversatie over buizen en buizenversterkers in het groepje: PE1KAF (Hugo), PE1PJM (Henk) en PCŘBUS (Cobus).


 
 
 

Mijn ontvangstantenne stond (zoals ook bij de andere voorbeelden) opgesteld binnen de bebouwde kom, binnenshuis en verticaal met een onderhoogte (voethoogte) van 1 meter boven de grond en voor het raam. Hij werd op de RTL-USB DVB-T stick aangesloten met SAT-coax (de witte, duurdere TV coax) met aan beide kanten F connectoren. De ene kant werd aan de antenne geschroefd, die ook een F-stekker had met een verloopje van F-contra naar F-contra). De andere kant ging naar een verloopje van F-contra naar een IEC-Coax stekker.
Dat verloopje werd dan weer gestoken in de TV contrastekker van de RTL-USB stick.