• "Scannerplug-in, Frequentiespectrum, Frequentielijst"
  • "Waterval, Audiospectrum, IF-filter, Audiofilter"

LET OP !

Deze beschrijving gaat onder andere over SDR-Sharp (Airspy) versies 1732 en ouder.
Inmiddels is er een vernieuwde en herschreven versie te downloaden, maar die werkt op basis van .NET (DOT NET) 5.0 en hoger. Dit betekent dat er een recente (en dus bijgewerkte) Windows 10 vereist is om met een latere versie dan 1732 te kunnen werken.
Er zijn plugins (uitbreidingsmodules) die in de nieuwe versie van SDR-Sharp (Airspy) niet meer werken en daarom is het NIET HANDIG om de Community Package with Plugins van Rodrigo Pérez te gebruiken. Deze wordt wel op alle manieren gepromoot, maar de gebruiker zit dan meteen met niet compatibele plugins van derden opgescheept die zorgen dat het geheel niet stabiel werkt. Kies dus ALTIJD voor de originele basisversie en ga daar eerst mee aan de slag.

Introductie

Om het gebruik van de RTL-USB stick in combinatie met de SDR-Sharp of HDSDR software (hierna genoemd: SDR software) nog weer een 'boost' te geven, heb ik op deze site wat tips geplaatst voor een snelle start.
 
Wie deze site weet te vinden heeft vaak ook al wel eens ergens informatie opgedaan over de RTL-USB DVB-T stick of over de SDR software, maar wil, kan of durft er vaak nog niet mee beginnen. Deze site is mogelijk een steuntje in de rug om dat maar snel wel te gaan doen!
Op internet wordt hier inmiddels ook genoeg over geschreven, maar welke informatie is betrouwbaar..? Er worden op internet ook veel problemen gemeld over het installeren van de juiste driver, want dat geeft ook nog wel eens problemen. Daarom staat hier ook een beschrijving van mijn installatie, zoals ik die al op veel Windowscomputers (XP, Vista, W7, W8, W8.1, W10) heb uitgetest in de admin-mode. Hoewel het bekend is dat hoe langer hoe meer diensten 'digitaal' gaan, zodat er niet gemakkelijk meer meegeluisterd kan worden (zoals bijvoorbeeld bij de politie), moet dat ook wel een extra stimulans zijn voor een snelle start, juist nu het nog kan!

JOTA gebruik bij de Scouting

Met elk jaar oktober weer een JOTA evenement in het vooruitzicht, kunnen enkele oude computers worden opgelapt en voorzien van een RTL-USB DVB-T stick en de SDR software. Antennes zijn daarbij ook nog eens eenvoudig zelf te maken en direct te testen op deze ontvangers. Het gebruik van de software ziet er ook nog eens erg professioneel uit en bijna elke Windowscomputer kan hier wel voor gebruikt worden. Maak je gebruik van een zelfgemaakte antenne, test die dan zelf en behaal direct resultaat! Met een bandplan ernaast en een lijstje erbij, waarop wat frequenties staan die bijna direct resultaat geven, is een snelle start al gauw gemaakt. Internet is tijdens de ontvangst niet direct nodig en een goed resultaat wordt gegarandeerd. In ieder geval geldt dat tijdens het JOTA weekend ook zeker voor de 2-Meterband en het hele jaar door voor de civiele luchtvaartband. Mochten er nog PMR portofoons gebruikt worden voor experimenten of spellen, dan zijn die ook prima te beluisteren of af te luisteren. FM omroepstations zijn natuurlijk altijd al beluisterbaar, maar daarvoor is de JOTA niet direct in het leven geroepen.
 

Windows versies en SDR-Sharp beperkingen

Onder Windows XP is een SDR-Sharp versie te gebruiken tot en met 1361.
Een hogere versie gaat op XP niet werken omdat daarvoor een .NET versie 4.5 of hoger vereist is en Windows XP werkt met maximaal .NET versie 3.51. Elke SDR-Sharp versie werkt altijd met Windows 10!

SDR stick SDR stick SDR stick SDR stick SDR stick SDR stick

Wat hebben we nodig

= De gebruikte hardware bestaat uit een RTL-USB DVB-T stick die is uitgerust met de RTL2832 chipset.
= De gebruikte software is SDR-Sharp of HDSDR.
= De antenne. kabels en stekkers: die worden beschreven in een apart hoofdstuk.
 

Recente versies van SDR-Sharp

Inmiddels is er het een en ander op de schop gegaan bij zowel het SDR-Sharp basisprogramma alswel bij de toe te passen plug-ins (vernieuwd en verbeterd). Wie een nieuwe SDR-Sharp versie installeert, installeert dan meteen ook maar de gewenste -laatste- Plug-Ins.

Oude versies van SDR plugins en het SDR-Sharp programma

SDR-Sharp is gebaseerd op en geprogrammeerd in Visual Studio van Microsoft en daar wordt wel eens een nieuwe versie van uitgebracht. De makers van SDR-Sharp maken hier gretig gebruik van, zodat de eerder ontwikkelde plug-ins van derden zomaar en onaangekondigd onbruikbaar worden. Dit is goed te merken als er een Windows updat is gedaan, waarbij ook updates van .NET meegenomen worden.
Dat niet altijd compatibel zijn uit zich in het regelmatig vastlopen van de SDR-Sharp software en is ook goed merkbaar bij het afsluiten van het programma zelf. Als deze Plug-Ins niet aangepast of herschreven worden is het dus beter om ze niet meer te gebruiken. Soms helpt het om de volgorde te wijzigen of een bepaalde Plug-In uit te zetten, zoals bijvoorbeeld de bijgeleverde Bandplan Plug-In.

Een voorbeeld..


eibergen
 

Tijdens de (in 2016 opgeheven) Twenteronde kon prima meegeluisterd worden.

nog een voorbeeld..


noaa
 

Het ontvangen van NOAA satellieten gaat ook erg goed. In bovenstaand geval betreft het de NOAA 18 i.c.m de beschreven zelfbouwantenne en de SDR# software. De opnamemodule in SDR# heeft het audiosignaal opgenomen als MP3 en zo kon het resultaat achteraf gebruikt worden en omgezet naar zichtbaar beeld. Tijdens dit screenshot liep de audio-opname nog steeds (al 39 seconden), maar door het Doppler Effect was de afstemming al wel wat verschoven. Voorafgaand aan dit screenshot is vooraf eerst nog de Scanner Plug-In gebruikt op de Luchtvaartband, de scan is daarna handmatig gestopt en daarom staat deze Plug-In keuze nog open. Via de voorkeuzelijst is daarna gekozen voor X- WEFAX en NOAA18

..en nog een voorbeeld


stdh
 

Het screenshot hierboven is gemaakt tijdens het meeluisteren met een conversatie in de Stedendriehoek Ronde, op de Repeater van Apeldoorn (145.725MHz). Deze repeater staat op bijna 25 KM afstand en werkt met CTCSS toon 77.0 Hz. De bandbreedte van de audioweergave heb ik beperkt tot 3KHz. Zo hoorde ik nog net een staartje van de conversatie over buizen en buizenversterkers in het groepje: PE1KAF (Hugo), PE1PJM (Henk) en PCŘBUS (Cobus).


 
 
 

Mijn ontvangstantenne stond (zoals ook bij de andere voorbeelden) opgesteld binnen de bebouwde kom, binnenshuis en verticaal met een onderhoogte (voethoogte) van 1 meter boven de grond en voor het raam. Hij werd op de RTL-USB DVB-T stick aangesloten met SAT-coax (de witte, duurdere TV coax) met aan beide kanten F connectoren. De ene kant werd aan de antenne geschroefd, die ook een F-stekker had met een verloopje van F-contra naar F-contra). De andere kant ging naar een verloopje van F-contra naar een IEC-Coax stekker.
Dat verloopje werd dan weer gestoken in de TV contrastekker van de RTL-USB stick.