• "Scannerplug-in, Frequentiespectrum, Frequentielijst"
  • "Waterval, Audiospectrum, IF-filter, Audiofilter"

Soorten antennekabel ( coax )

De RTL-USB stick is in zijn basis ontworpen voor het gebruik van een 75 Ohm antennekabel (de bekende witte coax).
Hij was origineel immers ook bedoeld om TV te kijken met bestaande TV-kabel en -antenne.
In de Radioamateurwereld wordt vaak de 50 Ohm kabel (veelal zwarte kabel) gebruikt, wat op zich geen belemmering is om te gebruiken. Er kan dus gewone TV- en Radiocoax gebruikt worden, maar... gebruik dan wel de kwalitatief betere kabel die ook geschikt is voor satelliet en schotel!

Verliezen

Eenmalig een beetje aanpassingsverlies door gebruik van een 50 Ohm kabel is dan nog wel te verwaarlozen, maar gebruik 50 en 75 Ohms kabels liever niet doorelkaar i.v.m. de opgetelde verliezen. Stekkerverlies, koppelstukverlies, aanpassingverlies, impedantieaanpassingsverlies, kabelverlies... al die opgetelde verliezen maakt het totaalverlies te groot en dat is jammer.

Antenne-aansluiting

Het gebruik van de vroeger zo vaak gebruikte IEC connector (bijna elke TV en Radio werd hiermee aangesloten!) geeft tegenwoordig wel problemen, omdat de plastic behuizing de binnenader niet afschermt. Het signaal gaat door de plastic huls heen en komt op de aansluitpen van de stekker, die dan als antennetje gaat dienen.
iec conn        iec conn
De RTL-USB DVB-T sticks worden aangeboden met verschillende aansluitingen:
= de kleine 'aparte' ronde MCX contra-aansluiting (goudkleurig)
= de IEC female bus (de gewone antenneaansluiting, zoals op elke TV).
= soms ook de SMA-F (female), zoals bij de V3 versie en sommige Chinese sticks.
mcx conn        iec conn        smaf
 

Ikzelf vind het tegenwoordig handig om voor de antenneaansluiting zoveel mogelijk een F-connector te gebruiken. Dit komt ook omdat ik voor al mijn kabel de goeie ouwe TV coax gebruik.
De F-connector is universeel, overal verkrijgbaar en mijn interesse gaat niet hoger dan de 1090 MHz, waar deze prima te gebruiken is.
 
Vroeger vond ik het handig om de stick met de IEC TV aansluiting te gebruiken (die overigens wel de grootste PPM afwijking had van 79!). Er zijn ook full-metal verloopjes te verkrijgen van IEC male naar F female en eentje is genoeg om van de USB IEC ingang een F-contra aansluiting te maken. Zo kan ik de goedkope en eenvoudig te monteren F connector gebruiken, wat het geheel in het gebruik nog gemakkelijker en zeker nog verliesvrijer maakt.
Koppelstukjes zijn er ook (F-female naar F-female) en elke F-male naar-F-male kabel is daarmee eenvoudig te verlengen.
 
Uiteindelijk heb ik veel sticks naar een F-chassisdeel omgebouwd, zodat ik nog minder verloopjes nodig heb.
Het staat een ieder echter vrij om hiermee eens te experimenteren.. mij bevalt het zo allemaal prima!

Verkortingsfactor

Verkortingsfactoren spelen mee bij berekeningen van antennes en met coaxkabels, maar we willen allereerst snel resultaat hebben en negeren dit maar even. De verderop beschreven antennes zijn eigenlijk voor een ietwat lagere frequentie, maar werken best wel goed. Bij voldoende signaal (omroepzenders) is de lengte van de antenne ook geen probleem, op een aparte pagina wordt ingegaan op het maken van specifieke antennes.

Voorbeelden van connectoren

mcx conn iec-f conn f conn f-f conn